Doğa Sporcusunun Vücut Yapısı Nasıl Olmalı?




UYARI: "Bu bilgilerin hepsi kitaplarımın içerikleridir ve kendi yorumlarımı ve görüşlerimi de kapsamaktadır. Doğada yanlış kullanacağınız her bilgiden kendiniz sorumlusunuz!


Kurslarımda, dağlara çıkmak, doğaya çıkmak, daha uzun mesafeler kat edebilmek için vücut yapımızın nasıl olması gerektiği ile ilgili birçok defa soru sorulmuştu. Benzer bir soruyu tekrar aldım; bu sefer burada çok kısa ve basit bir anlatımla açıklama yapmak istedim.

Öncelikle kısaca anlatamayacağım bir konuyu mutlaka spor hayatınız, hatta günlük vücut sağlığınız için mutlaka öğreniniz; o da Aerobik ve Anaerobik Solunum konusu. Bununla ilgili kaynakları internette, sağlık kitaplarında bolca ve çok bolca bulursunuz zaten.

Şimdi kısaca, merak edilen asıl konuma gelecek olursam; daha iyi tırmanış, yürüyüş ve dayanıklılık performansı gösterebilecek sporcu yapısı nedire... Enerji, vücudumuzdaki makrolar (protein, yağ, karbonhidrat) ile oksijenin herbir hücre içinde yakılması ile meydana çıkar. Özellikle de oksijen ve karbonhidrat ile.

En fazla eforu, en fazla enerjiyi kas hücreleri harcar, kullanır. Bunun için de, doğal olarak yükselen bir oranla en fazla oksijene kaslarımız ihtiyaç duyar. Üzerimize binen kuvvet ve aktivite süresinin uzunluğu ile vücudumuzun oksijen ihtiyacı daha da artar. Şunu da unutmayalım yükseklerde oksijen azalır.

Oksijen Sarfiyatı Hakkında Bilgiler:

Etkinlik süresi boyunca vücut etkinliğin özelliğine de bağlı olarak sırası ile karbonhidratları ve ardından yağları enerjiye dönüştürür. Karbonhidratlar ve yağlar tükendiğinde proteinleri kullanmaya başlar.

1. Oksijenli ( Aerobik ) Kullanım : Etkinlik süresi boyunca kalbin atım sayısı dakikada 140’ın altında seyrederse, vücut yağları yakmak için yeteri kadar su ve oksijene sahip olduğu için yağları enerjiye dönüştürür.

2. Oksijensiz ( Anaerobik ) Kullanım: Etkinlik süresi boyunca kalbin atım sayısı dakikada 140’ın üzerinde seyrederse vücut yeteri kadar su ve oksijene sahip olamayacağı için karbonhidratları enerjiye dönüştürecektir.

Tüm bunlardan şu gerçek sonucu çıkartacağız; Zayıf biri, kaslı birine göre daha fazla yükseğe, daha rahat çıkabilir. Maraton koşucularının vücut yapısına bir bakın.

Kısacası, kaslı olanların doğada işi daha zor :)

Kutsal Zafer Şahin - 06 Eylül 20109





Aerobik solunum kabiliyeti yüksek sporcu.



Anaerobik solunum ile spor yapan sporcu.