Skydiving ve Paragliding Sporları Arasındaki Farklar




UYARI: "Bu bilgilerin hepsi kitaplarımın içerikleridir ve kendi yorumlarımı ve görüşlerimi de kapsamaktadır. Doğada yanlış kullanacağınız her bilgiden kendiniz sorumlusunuz!


Skydiving yani Serbet Paraşüt sporu ile Paragliding yani Yamaç Paraşütü sporu arasındaki farklar bilinirse Paraşütçü ile Yamaç Paraşütü Pilotu arasındaki farklar da daha iyi anlaşılır.

Yamaç paraşütüyle atlanmaz, uçaktan atlanır, yamaç paraşütü pilotu ile paraşütçü genelde biribirine karıştırılır. Malzemelerin dış görünümlerine ve günlük hayatta kullanılan yaklaşımlara, konuşmalara aldanılmaktadır.

(Gökyüzü Dalışım adlı yazımı da okuyun)

Şimdi farkları iyi inceleyelim...

Skydiving, “Gökyüzü Dalışı” anlamına gelir. Skydiver da “Gökyüzü Dalıcısı” demektir. Bizdeki adıyla da “Serbest Paraşüt” sporudur. Extreme sporlar, yani sıra dışı sporlar sınıfına girer.

Paragliding, paraşüt ve süzülmek anlamlarındaki İngilizce kelimelerin birleşiminden meydana gelmiştir. Bizdeki adıyla da “Yamaç Paraşütü” sporudur. Doğa sporları sınıfına girer.

Paraşütçü atlamak için uçağa ihtiyaç duyar.

Yamaç paraşütü pilotu da uçmak için tepeye ihtiyaç duyar.

Serbest paraşüt sporu ile yamaç paraşütü sporu arasındaki temel farklar bunlardır.

Paraşütler kubbe veya kanat tip olmak üzere iki temel yapıdadırlar. Kendi içlerinde kumanda, performans ve kullanım özelliklerine göre çeşitli tiplere ayrılırlar. Askeri indirme maksatları için kullanılan paraşütler kubbe tiptir ve kumandalı uçuş özellikleri genelde yoktur. Bu paraşütler uçaktan çıkış anında otomatik sistemle açılırlar. Kanat tip sportif paraşütler kumandalıdır ve sevk idareleri fren ipleri ile yapılır. Özel askeri amaçlar için kullanılmaktadır.

Yamaç paraşütlerinin dışarıdan görünümleri ve yapıları kanat serbest paraşütlerini andırsa da tamamen farklı araçlardır. Motorlu, trike, tandem, speed ve single tip olarak çeşitleri vardır.

Uçaktan boşluğa atlanır, saniyede 54 m. Saatte 200 km. hızla düşülür, bu arada havada çeşitli hareketler yapılır ve açma zamanı gelince de paraşüt açılarak bu sefer de açık paraşütle çeşitli hareketler yapılarak yere yaklaşılır ve zamanı gelince de kuş gibi inilir. İşte bu serbest paraşüt sporu olan skydiving’dir. Vücudumuzla gökyüzünde dalmak ve uçmaktır. Boşlukta düşüş sırasında yüksek düşüş sürati sayesinde eğitimli bir paraşütçü istediği hareketleri, kayışları, dalışları vereceği kumandalarla rahatlıkla yapabilmektedir.

Yamaç paraşütü dış görünümü ile serbest düşüş paraşütüne benzer, ancak yapısı ve uçuş tarzı çok farklıdır. Havada uzun süre ve uzun mesafeler uçmak için dizayn edilmiştir. Havada kalış süresi pilota, paraşüte ve havanın durumuna bağlıdır. Makro meteorolojiyi, termik uçuşu, soaring ya da yelken uçuşu da denilen dalga uçuşu dinamiklerini iyi bilmek gerekir.

Kanat (Paraşüt): Çeşitli ebat ve performans yapılarında, açılış şokuna dayanıklı naylon malzeme den (kimi polyester katkılı) imal edilmiş, fren ipleri ile kumanda verilebilen, alt ve üst iki kumaş yüzeyin dik kumaş duvarlar aracılığı ile birbirine dikilerek, cell cell (hücre hücre )dediğimiz hava alıkları ile aerofoil (kanat profili sabit olmayan demektir) bir yapıda oluşturulmuş; kanat adını verdiğimiz paraşüttür. Bunun yanında; kask, hook knife, el altimetresi, atlayış gözlüğü ve tulum gereklidir.

Yamaç paraşütü malzemeleri olarak da; yine kanat, harness, kask, variometre, uzun uçuşlar için su sistemi, gözlük, foto/video makinesi ve tulum gereklidir.

Harness (Kuşam): Paraşütçüyü veya pilotu askı ipleri ve taşıyıcı kolonlar ile kanata bağlayan, serbest paraşütte üzerinde ana paraşüt, yedek paraşüt, ılavuz paraşüt ve açma sistemlerini bulunduran; yamaç paraşütünde üzerinde yedek paraşüt, su içme sistemi, sırt koruyucusu, bağlantı karabinalarını bulunduran ve kuşam ve çanta tertibatıdır.

Görüldüğü üzere birçok yapısal ve davranışsal farklar bulunmaktadır. Bu konuda yazdıklarım seminerlerde gösterdiğim sunumun sadece bir kısmıdır. Bu konuda onlarca sayfa yazı yazabilirim, ne de olsa temel de paraşütçü ve yamaç paraşütü pilotuyum; ve bir yerden sonra da teknik detaylar sıkabilir.

Üç adet de kati havacılık kuralı söylemek istiyorum:

1. Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. – Bu sebeple boş yere kural üretip durmayalım.
2. Profesyonel havacı en son ve en geçerli dokümanı referans alan havacıdır. – Bu sebeple kulaktan dolma bilgilerle ve «Top Gun» filmleri ile havacı olunmaz.
3. En iyi pilot kendini ve uçağını yere sağlam indiren pilottur. – Ki, daha fazla uçuş yapabilesiniz.


Kutsal Zafer Şahin - 17 Haziran 2018




Paraşütçü atlar ve boşlukta düşer,
yamaç pilotu kanadını havalandırır ve uçar.



AN-2 (Antonov-2) paraşütçü atma uçağı zamanında THK'da da vardı!
Benim de bu uçaktan yüzlerce atlayışım var.



Bir tepe yamacından havalandırarak uçuşa başlamakta olduğum
DHV-2 seviye Nova Phocus-26 yamaç paraşütüm.