Survival mı? Bushcraft mı? woodcraft mı? Hangisi?




UYARI: "Bu bilgilerin hepsi kitaplarımın içerikleridir ve kendi yorumlarımı ve görüşlerimi de kapsamaktadır. Doğada yanlış kullanacağınız her bilgiden kendiniz sorumlusunuz!

Bushcraft kelimesi o kadar çok kullanılıyor, o kadar çok moda oldu ki.. “Allah ne muradın varsa versin Youtube” mu diyelim? “İyi halt ettin Youtube” mu diyelim?

Bence bir inceleyelim..

Bush: Çalı, çalılık, fundalık.
Craft: Hüner, zanaat, el becerisi.

Bushcraft kelimesinin anlamına ve yaklaşımına birçok kişi farklı bakmaktadır.

Normalde doğadaki ağaç, taş gibi malzemelerden faydalanarak ilkel aletler yapmak ve yine doğadaki diğer tüm kaynakları kullanarak temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatta kalma mücadelesini devam ettirmek işidir.

1960'lı, hatta 1980'li yıllara kadar bu terim kullanılmadı; hatta bilindiğini dahi zannetmiyorum. Gerçekte Wildlife Scouting, Scoutcraft ve Woodcraft olarak ele alınmıştır. Asıl bilinen ilk terim "Woodcraft" dır. Woodcraft ile ilgili 1960 öncesi birçok kaynak kitap bulunmaktadır (Horace Kephart'ın 1957'de yazdığı "Camping and WoodCraft"- Aiuthor of *'Our Southern Highlanders," "Sporting Firearms," "Camp Cookery," etc.)

Bushcraft, Polonya'lı Mors Kochanski (1940), Avustralya'lı Binbaşı Leslie James Hiddins "Bush Tucker man" (1946) ve İngiliz Ray Mears (1964) başta olmak üzere tanınmış birkaç hayatta kalma uzmanının medyada dillendirmeye başlayıp kazandırdığı bir terimdir. Bu kelimenin ilham kaynağı da Avustralya'dır..

Normalde vahşi yaşam teknikleri olarak doğadaki ağaç, taş gibi malzemelerden faydalanarak ilkel aletler yapmak ve yine doğadaki diğer tüm kaynakları kullanarak temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatta kalma mücadelesini devam ettirmek işidir diye açıklanır. Gerçekte görüşüm şudur ki, bushcraft bir hayatta kalma branşı (dal, şube, kol, birim) veya disiplini (bilim dalı anlamında) falan değildir, belki bushcraft kabilelerin günlük yaşam kabiliyetleri ve şeklidir diyebiliriz. .Bu yazı Kutsal Zafer Şahin'e aittir

İnternet, YouTube, Instagram, markalı ürünler ve AliBaba mağazası dünyasında ise günümüz insanının şehirle doğa arasında kurduğuna inandığı bir bağ, bir hobi ve hafta sonu yaşamı akımıdır ve bir modadır. Dikkat edin, "Şehirle-Doğa arasında kurulan diyorum" Bushcraft'ın bir hayatı idame disiplini (hayatı idame bilim dalı) ve sporu olduğunu söylemektedirler; Bir spor dalı disiplini de değildir. Bir spor dalı olması için de otoriteleri kurulup, spor kodu belirlenmiş ve deklare edilmiş ulusal ve uluslararası yarışmaları düzenlenen bir disiplin olması gerekir.

Ancak, şehirde doğmuş, büyümüş, şehirde yaşamakta olan insan için hafta sonları doğaya çıkarak orman adamlığı yapma hobisi olarak bir spormuş gibi yapıldığı da doğrudur. Bushcraft aslında modern doğa sevdalısının marangoz atölyesi ve hobi bahçesidir. Mesela pahalı ve markalı baltalar, bıçaklar, suni çakmak taşları, denizci fenerleri, özel çadırlar, orman tipi sobalar, ateş yakma kutuları, döküm tava ve tencereler ve benzeri birçok malzemeyi kullanarak çok da vahşi olmayan ormanlık alanlarda hafta sonları keyifli kamplar yapmaktadırlar.

Günümüz bushcrafter'ların bir kısmı avcıları sevmez ve doğa felsefeleri üzerine yazılar yazarlar! Domuzla yakın temas kurulan domuz avına katılmadan, bilmeden doğada domuzlardan korunma yolları hakkında makaleler yazarlar. Bu bushcraft felsefesinin şehirli ve sporcu versiyonudur. Evet, bushcraftın bir felsefe olarak oluştuğunu düşünüyorum, ama bu felsefe günümüz bushcraft sporcuları tarafından oluşturulmaktadır ve belki de bu da güzel bir şeydir. Lakin gerçekte Güney Afrika halkları olan Bushman adı verilmiş (buşman) avcı kabileler olduğu gerçeği, günümüz bushcraft felsefesine ters düşebilir. Burada da doğru bir isimlendirme yapmak gerekiyor, bushcraftçı mı? Ormancı mı? bushcraft hobicisi mi? Orman adamı mı diye....

Kalahari'li Bushman kendine "bushman" denildiğini bilmediği gibi, bushcrafter nedir onu da bilmez. Kendisi "San Halkı" dır.

Bushcraft gömleği, bıçağı, şapkası, çorabı, donu, matarası yoktur; bu arz edilmiş bir pazarlamadır, piyasadır. Ünlü "oduncu gömleği" bir anda bushcraftçı gömleği olarak ad değiştirmiştir bile : (ki daha eskilerde woodcrafter shirt olarak bilinir) Ama tabi ki şehirli insanlar için güzeldir ve hoştur. Bu yüzden şehirli insanın üretmiş olduğu terimin gerçeğiyle dileyen bushcrafter ekipmanı ismini tabi ki koyabilir. Nasıl olsa, bugün vardır, yarın yoktur. .

Bushcraft her ne kadar biraz farklı bir yaklaşım olarak son yıllarda moda olsa da; aslında genel hayatta kalma öğretilerinin içerisinde de zaten bulunmaktadır. Bushcraft ile Survival'ın aynı yaklaşım olmadığı doğrudur ve bununla birlikte bushcraft ile uğraşanlar survival denen olayı tam olarak ne mana ve maksatta olduğunu bilmedikleri 72 saatle sınırlandırırlar. 72 saatten sonra devam etmek isterseniz bushcrafter'sınız :

Bushcraftta hobi maksatlı veya yaşamsal amaçlarla kendi isteğinizle ilkel tekniklerle ateş yakar, basit barınak yapar, suyunuzu elde eder, tuzak kurar, bitkilerden faydalanır, malzeme üretirsiniz ve modern aletler kullanmaz tamamen doğadan faydalanırsınız denir. Survival da ise, modern malzemelerinizin yanında belki bu teknikleri de kullanarak mecburi olarak karşı karşıya kaldığınız anlık hayatta kalma durumunuzu kurtulmak için lehinize çevirmek için kullanırsın diye yaklaşılır.

Tuzak yapmayı bilmeniz, ocak yapmayı bilmeniz, sapan yapmayı bilmeniz bir maharet olmakla birlikte; avladığınız hayvanları yiyebilmek, sabır gösterebilmek, tüm bilgilerinizi birleştirebilmek ve yılmamak asıl hayatta kalma ve hayatı devam ettirebilme kabiliyetidir.

Ancak, bushcraft yöntemlerle kurduğunuz bir tuzakla yakaladığınız fareyi yiyemezseniz hayatta kalamazsınız.

Mesela, sapanı mahalle veletleri bile yapar… Meziyet vurduğun Serçe'yi fark ettirmeden mideye indirebilmektir.

Saygılarımla

Kutsal Zafer Şahin - 07 Mayıs 2018


Dikkat! "Bu makalem şahis görüşlerim ve "Hayatta Kalmanın Kitabı" isimli kitabımın özel içeriğidir. Kendi web sitelerim dışında sadece, bilgi portalı sitesi olan Bushcraftokulu.com içinde yayınlanma izni verilmiştir. Bu site dışında kullanımında telif hakları gereği hukuki işlem başlatma durumu söz konusudur.





Bushcraft sporcusu!! (Bushcrafter=İngilizce / Buşkıraftçı=Türkçe).



Bushcraft insanı Bushman (aslında "SAN" halkı.