Yazılarım Hakkında


"Bilgi paylaşıldıkça güzeldir" denir, ama...

1991 yılından bu yana tam 28 senedir doğa ve doğa sporları ile iç içeyim. Amatör ve profesyonel olarak yaşam şeklim oldu. Yüzlerce serbest atlayış, bin saate yakın yamaç uçuşu, bin küsür kamp, yüzlerce yürüyüş, on binlerce kilometre yürüyüş menzili, bilmem kaç tırmanış, ikiyüz küsür kurs, ikibine yakın öğrenci eğitimi ve sayamadığım kadar hayatta kalma antrenmanı gerçekleştirdim. Bu yılların deneyimini ve birikimini yıllardır birçok dergi ve benzeri mecrada yazarak, gazete röportajları vererek, radyolarda anlatarak, televizyon programlarında sunarak ve nihayetinde kitap yazarak arz ettim; paylaştım. Kendi dilimle, kendi üslubumla, kendi yorumlarım ve asiliğim ile..

Paylaştım ki, bilgiyi paylaşırken bilgi kalitem artsın, hafızam güçlensin, unutmayayım; meraklılara, isteklilere yardımcı olayım, bilgi paylaşımı zevkini tadayım diye paylaştım ve hala da paylaşıyorum. Şimdilerin 28 yaş ve aşağısı pek bilmezler, bizim gibilerin sportif bilgiye ve hatta her bilgiye ulaşımın zor olduğunu. Ben internetle 1997'de tanıştım, o zamanlar Youtube mu vardı? Bırakın onların yokluğunu, doğa sporcusu sayısı 100 tane ancak vardı. Bir tane dergi çıkmıştı 1996'da Outdoor diye, hah işte o dergi var ya o dergi... Allah ne muratları varsa versin onların. Yani, bizler, benim gibiler çok şey paylaştık. Şimdi ne kadar kolay internet sayesinde Google Earth denen programdan rota seyretmek, rota çıkartmak; yahu biz harita bulsak "ohaa muhteşem bee!" diyorduk. Yeni rota çıkartmak için harita okuma, pusula kullanma deneyimini kil-o-metre-ler-cee yürüyerek kazandık ve korkarak :)... Yaa.. GPS'mi? Herkeste mi? O ne lan? Android mi?

Yani sevgili arkadaşlarım, okuyucularım, takip eden dostlar, bilgiyi paylaşmanın önemini biliyorum. Ammaa... Üşenmeden tasarladığım bana ait web sitelerimden, yazdığım mecralardan ve kitabımdan kopyalanıp kullanılan o kadar çok bilgi ve kendi yorumum var ki.. Şaştım doğrusu. Bilgi paylaşımı bu şekilde olmamalı. O kadar kötü ve o kadar ahmakça paylaşılıyor ki, zavallı şahıs yazımın içerisinde koymuş olduğum (kzş) harflerini bile kullanıyor :))

Mesela; “ Hayatta kalma ve kurtulma çabalarımıza yardım etmek için, temel hayatta kalma teknik bilgi ve kabiliyetlerini ana hatları ile kazanmak ve elde bulunan tabii kaynakları kullanmasını öğrenmek gerekir.(kzş)” gibi..

"Doğada Yapılan Yürüyüşler Trekking & Hiking" isimli kitabımın bilgileri kaynak gösterilmeden, birçok doğa sporu kulübünün internet sitesinde yayınlanıyor. Altına da "Anonim bilgilerdir" diye yazıyorlar. Neyse, demek ki doğru yoldayım. Türk doğa yürüyüşü camiasına çok şey kazandıranlardan olmuşum. Kitabım sayesinde birçok yaklaşım bile geliştirmişim. Şu ana kadar yazdığım tüm yazılar, makaleler, öğrendiklerim, deneyimlediklerim, kendi süzgecimden geçirerek, kendi dilimle, kendi üslubumla yazdıklarımdır. Bilgiyi tabi ki paylaşalım, ama birbirimizin dudaklarını kullanmadan... Ve unutmadan! Yazılarımı kopyalayıp, devşirip kullanmanız sizi anca benim taklidim yapar ;)


Sevgi ve Saygılarımla

Kutsal Zafer Şahin - 28 Mart 2018





Image

           Ofisimde yazılarımı yazarken...